Inschrijven?


Historiek

Dit project werd in juli 2005, in een kleine, gezellige tuin in Vlaanderen geboren. Hans Schmidt had Guido De Bruyker over zijn grote droom verteld en die had Hans Ryckelynck warm gemaakt voor het project. Florian Heyerick kwam met veel vragen en samen zoeken we sindsdien week na week naar de anwoorden. Het resultaat van dit zoeken en vinden leest u op deze site. Sinds juli 2008 wordt het ganse project ondersteund door een vzw "Vrienden van de Wonderfluit"

Hans SCHMIDT - Guido DE BRUYCKER - Florian HEYERICK - Hans RYCKELYNCK


Hans Schmidt (°1953) was jarenlang een gedreven onderwijzer. Van 1995 tot 2004 was hij schooldirecteur van de gemeentelijke basisschool van De Pinte. Sinds 1 september 2004 is hij begeleider O.V.S.G. muzische opvoeding en vreemdetalenonderwijs op jonge leeftijd. Hij verdiende zijn artistieke sporen als auteur en regisseur van kinder en jeugdtheater. Hij is auteur van:

 • Het droomschip (over miskende kindergevoelens)
 • Intepedinte (thema: milieu)
 • De leugentjesstoel (sprookje)
 • Clara’s verhaal (bewerking vd egoïstische reus van O.Wilde)
 • Beloofdt is beloofd (dyslectische bewerking vd rattenvanger v. Hamelen)
 • Ik droomde dat het een droom was (thema: straatkinderen in Boekarest)
 • Niets (thema: rotverwend zijn)
 • Kiriku en de heks (naar de gelijknamige tekenfilm)
 • Het jungleboek (terug naar de authentieke versie)
Hij schreef 100 kinderverhalen onder de rubriek Bram en Saartje in Kerk en Wereld. Van hem verschenen twee verhalenbundels "Zondagskinderen" ( Uitgeverij Altiora - met CD) en "Kruip eens in mijn oortje" (Uitgeverij Halewijn). Hij schreef ook verschillende muziekverhalen en liedjesteksten voor kinderen:
 • Het droomschip (muziek: Piet Meeus. Stemmen: Kathy Lindekens en Frank Degruyter)
 • Intepedinte (muziek: Piet Meeus. Stem: Frank Degruyter)
 • Klein maar wakker (muziek: Jozef Sercu): luisterliedjes voor kinderen.
 • Groter dan de zon (muziek: Jozef Sercu): luisterliedjes voor kinderen.
 • Pukkie Punker (muziek: Piet Meeus)
 • Zondagskinderen: muziek Mark Joly. Koor : Terpander.
Niet alleen met kinderen bewandelt Hans kunstzinnige paden: ook in het volwassenentheater Teater 2000 in De Pinte regisseerde hij o.a.
 • Het huis van Bernarda Alba (Lorca) (bewerking H. Schmidt)
 • Antigone (Anouilh) (veryaling Guido Van Hercke en Hans Schmidt)
 • Het atelier (Grumberg)
 • Mijn zonen (Miller)
Tenslotte schreef hij samen met Rolan Peleman de liedcyclus “ Voor de blindgeborenen” (hedendaags Nederlands chanson).


Guido De Bruyker (°1952) studeerde aan het koninklijk Conservatorium Brussel en behaalde er eerste prijzen viool, muziekgeschiedenis en fuga. In Gent studeerde hij solfège en vioolpedagogie.

Hij volgde talrijke cursussen en workshops in strijkerspedagogie en koordirectie. Was leider, spelend lid , arrangeur en componist van de ensembles De Speleman en Feiar. Hij was koordirigent, dirigent van het Stedelijk Orkest Deinze en violist in het West-Vlaams Orkest.

Hij deelt zijn muziekkennis als leraar harmonieleer, viool en altviool. Hij componeerde orkest- en koorwerken, liederen, vocale en instrumentale nummers voor Feiar (idioom wereldmuziek).

Daarnaast is hij componist van twee kindermusicals (met H. Schmidt). Hij verzorgde uitgaven van werken van Fr. Krafft (1729-1795), H. Barth (1727-1791) en P. Verheyen (1747-1819).


Florian Heyerick (°1958) studeerde in Gent, Brussel en Leuven en behaalde Eerste Prijzen voor blokfluit, dwarsfluit en kamermuziek. Tevens behaalde hij aan de Universiteit Gent het licentiaatsdiploma voor musicologie. Door zijn veelzijdige opleiding en jarenlange ervaring als instrumentist, opnameleider, begeleider, coach, docent en als dirigent, is hij op veel verschillende gebieden actief binnen de internationale muziekwereld.

Sinds 1990 is hij docent aan de Hogeschool Gent, departement Muziek. Hij was oprichter en artistiek verantwoordelijke van het CD-label Vox Temporis, dat meer dan 50 unieke opnames kan voorstellen. Daarnaast verricht hij muziekwetenschappelijk werk over oude muziek en een doorgedreven studie over de Duitse barokcomponist C. Graupner.

Florian Heyerick is de stichter en artistieke leider van het Vocaal Ensemble Ex Tempore. Hij is ook regelmatig gastdirigent bij talloze internationaal befaamde koren, barokorkesten en symfonische orkesten zoals het Wereldjeugdkoor, het Vlaams Radiokoor, de Filharmonie, het Rotterdams Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, de Holland Symfonia, The Hong Kong Symphony Orchestra, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper Berlin en het Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim. Van dit laatste ensemble was hij van 2002 tot 2004 tevens de vaste dirigent. Ook als solist op blokfluit en clavecimbel treedt hij veelvuldig op.

Hij realiseerde als instrumentist en dirigent talloze CD-opnames met werk van Telemann, Händel, Monteverdi, Bonocini, Herzogenberg, J. L. Bach, Scarlatti, Mozart, enz.

In 1997 was Florian Heyerick festivalster van het Festival van Vlaanderen, en in 2000 ontving hij de cultuurprijs van de Stad Gent. Sinds 2006 is hij ook Cultureel Ambassadeur van Merelbeke.

Zijn efficiënte en frisse benadering, stilistisch inzicht in verschillende stijlperiodes en zijn streven naar professionalisering van de vocale muziek worden in binnen- en buitenland gewaardeerd. Zijn voortdurende aandacht voor de vernieuwing van het repertoire draagt hij uit via ontelbare lezingen, cursussen en originele concertprogrammaties, waaronder het bekende Kantata!-project.


Hans Ryckelynck (°1972) studeerde piano bij Johan Duijck aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent. Hij behaalde er eerste prijzen voor piano en kamermuziek alsook het Hoger Diploma voor piano met de grootste onderscheiding.

Eveneens onder de leiding van Johan Duijck studeerde hij verder aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en behaalde er het diploma van "Gegradueerde met virtuositeit en grote onderscheiding". Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel studeerde hij harmonie, contrapunt en fuga bij Raphaël D'Haene en behaalde er naast de Meestergraad muziekschriftuur de prijzen Gevaert en Lunssens. Van 1995 tot 1999 vervolmaakte hij zich te Parijs bij de vermaarde pianist Abdel Rahman El Bacha. Hij volgde tevens masterclasses bij Menahem Pressler en het Alban Berg Strijkkwartet. In 1998 behaalde hij aan het Lemmensinstituut de Meestergraad piano met de grootste onderscheiding.

Hans Ryckelynck is laureaat van de prijzen Cantabile, Pro Civitate (Dexia Classics) en Tenuto en verwierf de prijs van de Belgische Artistieke Promotie van Sabam. In 1996 werd hij laureaat van de Belgische Stichting Roeping en in 1997 van het tweejaarlijkse kamermuziekconcours Rotary Club Gent. Sindsdien werkte hij gestaag voort aan het uitbouwen van zijn carrière en was hij als solist en chambrist geregeld in België te horen.

Hij verleende reeds verscheidene malen zijn medewerking aan cd-opnames en trad op met het Danel Kwartet, het Vlaams Radio Koor, het Vlaams Radio Orkest en het Nationaal Orkest van België Met het Vlaams Radio Koor verzorgde hij creaties en opnames van werken van o.a. Raymond Schroyens, Vic Nees, Joseph Reylandt, Johan Duijck en Mauricio Kagel.

Naast de concerten in eigen land gaf Hans Ryckelynck ook concerten in Luxemburg, Duitsland, Nederland, Denemarken en Japan. In december 2003 en april 2005 speelde hij in Tokyo in de befaamde Opera City Hall. Bij die laatste gelegenheid werd de cd-opname van de integrale vioolsonates van Brahms voorgesteld, opgenomen met de violiste Yuki Hori en uitgegeven bij Phaedra.

Zijn debuut-cd met pianomuziek van Jongen, de Vocht en Mortelmans (Phaedra 92027) werd in september 2002 gelauwerd als "cd van de week" op Klara. “Het Concertgebouw” op radio 1 en ook Radio Vlaanderen Internationaal besprak de opname in lovende termen: “Ces oeuvres sont rendues avec une sensibilité et une intelligence musicale aiguës… il interprète avec expressivité, chaleur et intelligence... avec un toucher précis et délicat.“ 

Met Jan Guns (basklarinet) nam hij een cd op met muziek van o.a. Martinu, Hindemith en Schoeck. Deze opname werd door het blad Trends geselecteerd bij de 10 beste klassieke cd’s van 2005. Binnenkort verschijnt eveneens een opname van de 3de pianosonate van Tippett, gerealiseerd in samenwerking met het Muziekconservatorium te Gent, alsook een cd met pianowerken van Jongen en Lonque.

Hans Ryckelynck is begeleider aan de Academie voor Muziek en Woord te Roeselare en veelgevraagd docent en jurylid voor de stages Jong Talent (Jeugd en Muziek), Muzikamp, en de wedstrijd Dexia Classics.


"Vrienden van de Wonderfluit" vzw

Een groep enthousiaste muziekliefhebbers gaat sinds drie jaar op zoek naar de mogelijkheden om meer muziek in de basisschool te integreren.
De basisschool De Wonderfluit is een eerste concrete realisatie van de vzw “Vrienden van de Wonderfluit”. De leden zijn fier en danken allen die ertoe bijgedragen hebben. De basisschool De Wonderfluit is immers een uniek gegeven in Vlaanderen.

De vzw engageert zich om de school logistiek te ondersteunen en fondsen in te zamelen voor het aanschaffen van een rijk instrumentarium. Ze doet dit door concerten te organiseren waarop u van harte wordt uitgenodigd.
Voor het organiseren van concerten zoekt de vzw partners.
Daarnaast zoekt de vzw mensen die dit project financieel willen steunen d.m.v. sponsoring of mecenaat.
De vzw wil graag raad en info geven aan schoolbesturen die zelf een Wonderfluitschool willen oprichten.

De bestuursleden van de vzw zijn: Jean Pierre Vanhooren, Gunther Bombaerts, Hans Schmidt, Guido De Bruycker, Hans Ryckelynck, Florian Heyerick.

Briefwisseling en contact: Hans Schmidt, Merelstraat 16, 9840 De Pinte.
 
© DreamSoft